Deltar på kokkeskole-konkurranse i Italia

Nylig ankom kokke-elevene fra Tromsø Italia for å delta på kokkeskolekonkurransen «Baccalà e Stoccafisso Challenge» 11. oktober.

Utvekslingen mellom Ishavsbyen videregående skole og kokkeskolen i Agliano Terme startet i fjor da kokk og lærer Gino Mincapilli med følge besøkte Ishavsbyen videregående skole og deltok på arrangementet «Tørrfisk og tango» med Sjømatfest. I år kom de tilbake med fem elever for på nytt å vise fram den smakfulle komboen mellom norsk tørrfisk og italiensk finesse og tørrfisktradisjon.  Denne uka er det de norske elevenes tur til å besøke den italienske byen Agliano Terme og delta på Barbera Fish Festival.

Fire kokker fra de norske kokkelandslagene

-Vi har innledet et unikt og spennende samarbeid med Italia. Her får vi sjansen til å lære og lære bort sjømattilbereding med de aller beste. Det er en inspirasjon for de unge elevene som går på restaurant og matfaglinja, sier lærer Roy Helge Jenssen ved Ishavsbyen videregående skole.

Reisen er finansiert av Troms Fylkeskommune/Erasmus+ programmet.

Utvekslingselevene havner i et spennende selskap for til Barbera Fish Festival kommer fire kokker fra De norske kokkelandslagene og to av dem vil være dommere i kokkeskole-konkurransen - Grete Rafaelsen, som er kokk på UNN til daglig og Inger Renate Østmo, som er Kaptein for Landslaget i Community Catering. Disse to tok bronse i sin kategori i kokke-OL for lag nå sist.

I tillegg vil Sjømatrådets tørrfiskambassadør og prisbelønte kokk, Ivano Ricchebono, delta som dommer i kokkeskole-konkurransen.

Næringsaktører fra Troms deltar

Også Halvors fisk fra Tromsø har vært en viktig samarbeidspartner for Barbera Fish Festival i mange år. De har levert fisk (tørrfisk og klippfisk) til Barbera Fish Festival og til kokkeskole-konkurransen også i år. Lyngen Reker skal sammen Sjømatfest lære festivaldeltakerne å pille reker, og Sjømatrådet bidrar for å fremme den gode sjømaten fra Norge i Italia.

Bildetekst hovedbilde:

Den norske delegasjonen som skal konkurrere i Agliano Terme: William Waltenberg, Maiken Aili Bludd, David Ailio Hammer Stien, Angelica Live Nymo, Pannawat Chaiyawatlittkhun og Silje Marie Antonsen-Seljevoll. Her fra forberedelsene hjemme på Ishavsbyen videregående skole.

LITT BAKGRUNN OM BARBERA FISH FESTIVAL:

Barbera Fish Festival som arrangeres i byen Agliano Terme i Italia er et møte mellom norsk torsk og italiensk vin, norske og italienske kokker, norsk og italiensk matkultur. Festivalen, som startet opp i 2014, ble til gjennom et samarbeid mellom Norges sjømatråd og Barbera Agliano. Barbera Agliano er organisasjonen for vinbøndene i Agliano Terme.

I juni 2023 ble det startet et samarbeid mellom Ishavsbyen VGS og kokkeskolen i Agliano Terme (AFP), da kokken Gino Minacapilli gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus deltok på festivalen Sjømatfest i Tromsø sammen med Ishavsbyen skole. I oktober samme år gjorde Roy-Helge Jenssen og Erik Jæger gjenvisitt i Agliano Terme da de deltok på feiring av Barbera Agliano organisasjonen sine første 10 år.