-Jeg har sterke tradisjoner i å spise sild, men jeg har aldri lagd den selv. Dette er utrolig artig, sier Elin Lehnblom som sammen venninna Martine Fygle Hjallanger deltar på Sildeverkstedet.
Venninnene har tatt turen til Full Steam hvor Sjømatfest sammen samarbeidspartner Nergård arrangerer Sildeverksted. Godfisk og Sildesalgslaget er også viktige bidragsytere til at drøye 40 deltakere får lagd sine glass med julesild.
Sylta sild står på agendaen denne lørdagen hos et julepyntet Full Steam.
-Byens egen sildekonge, kokk Gunnar Jensen på Mathallen, har mangeårig praksis i å sylte sild og servere sine gjester på Mathallen. Der har de faktisk syltet sild som sin signaturrett. Vi syltet etter Gunnar oppskrift, og tilbereder ei sennepssild etter hans oppskrift, forteller Marit Rein i Sjømatfest.
Silderett nummer to var sherrysild fra Godfisk, en oppskrift som i sin tid ble utarbeidet av Ingebjørg Moe som er vår instruktør på verkstedet.
-Silda vi arbeider med her i dag er syltet i flere uker. Om noen har lyst å lage sine egne silderetter hjemme, finnes det heldigvis ferdig sild i butikkene. Så er et bare å prøve seg fram blant alle de gode oppskriftene som finnes, sier Moe.
Unge og eldre besøkte sildeverkstedet. Erfaringen med sild varierte fra de som aldri hadde smakt sild til sildeelskere som både tilberedte ogspiste sild ofte.
-Det er veldig artig å se ungdommen delta her i dag, sierElisabeth Berger (bildet) i Nergård.
-Dette er en fin juletradisjon vi kanskje må videreføre.
Mange har etterlyst oppskrifta på sennepssilda basert på sylta sild etter oppskrift fra Gunnar Jensen på Mathallen:
100 g sennep
200 g majones
olje
1 ss sukker
½ dl eddikk 7 prosent
2 ss dill
50 g eple
50 g sylteagurk
Kjør sennep og majones i foodprosessor, spe på med olje.
Tilsett sukker og eddik
Finhakk dill, eple og sylteagurk
Tilsett sild kuttet i gaffelbiter